Michelle ten Berge is zelf thuis geboren op 8 december 1970. Ze wilde al vroedvrouw worden sinds haar tiende, toen ze voor het eerst een natuurlijke geboorte op film zag. Na wat omzwervingen is ze uiteindelijk in 1998 afgestudeerd aan de Verloskunde Academie Amsterdam. Sinds januari 2006 werkt zij als caseload/solo vroedvrouw. Michelle heeft een praktijk aan huis in Almere Oosterwold voor clienten uit Flevoland en het Gooi en omgeving. Ze doet geen spreekuur meer in Amsterdam, behalve voor vrouwen die eerder met haar bevallen zijn en weer zwanger zijn. Zie ook www.vroedvrouwoosterwold.nl.


"Waar mogelijk probeer ik zwangerschap en geboorte te begeleiden op een wijze die aansluit bij de wensen en visie van de aanstaande ouders. Naast de basisopleiding verloskunde heb ik ervaring op het gebied van haptonomie, coaching, antroposofie en alternatieve / complementaire geneeswijzen. Ik beschouw mijn werkwijze als holistisch in de betekenis van 'kijken naar de hele mens en haar situatie'. Deze ervaring combineer ik met kennis uit wetenschappelijk onderzoek. In 2015 heb ik de Europese Master in Midwifery afgerond om te kijken hoe die twee elkaar nog beter kunnen aanvullen. Ik ben tevens verbonden aan de Geboortebeweging , een netwerk van ouders, zorgverleners en andere betrokkenen rondom de geboorte. Ook mijn eigen moederschap (ik heb 2 zonen) inspireert mij dagelijks in het werken met ouders en kinderen. Van mijn kinderen leer ik elke dag opnieuw hoe belangrijk het is om echt te luisteren naar de ander en vanuit zachtheid en liefde te reageren op alles wat zich aandient in het leven."

image-2015-10-163                  image-2015-10-164

Visie en achtergrond

"Omstreeks 2000 kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘caseload midwifery’. Een praktijkvorm die breder is dan een solopraktijk. Het gaat uit van het principe dat elke vroedvrouw haar eigen clienten heeft, of in elk geval daar de primaire zorgverlener voor is. Voor overleg, intervisie en logistieke zaken zoals praktijkruimte en website, kan er onderling samengewerkt worden. Ook kan er bij ziekte, vrije tijd en vakantie makkelijk voor elkaar waargenomen worden. Voor mij doet deze praktijkvorm als enige écht recht aan ons vak in brede zin: de vroedkunde of 'midwifery'.

In januari 2006 heb ik samen met twee toenmalige collega's vorm kunnen geven aan de eerste Nederlandse 'caseload' praktijk! Nadat ik in 2009 zelf moeder werd, ben ik me gaan orienteren hoe ik binnen mijn praktijk meer ruimte kan bieden aan holistische verloskunde en een meer intuitieve benadering van de komst van een nieuw leven. Met een aantal nieuwe collega's zijn we toen 'Vroedvrouwen in verbinding' begonnen. Waar alles draait om verbinding met onze clienten, met elkaar, met ons zelf en met een 'intuitief weten' of collectieve bron van Liefde. Het voelt heel rijk om met deze bijzondere groep (vroed)vrouwen samen te werken. Naast de standaard verloskundige zorg, willen we extra zorg geven aan ouders die de zwangerschap en de geboorte van hun kind bewust willen beleven. Ik vind het heel bijzonder dat mijn droom na zoveel jaar uiteindelijk is uitgekomen en ik zou nooit meer anders willen werken.

Mijn persoonlijke stijl van werken legt de focus op het versterken van de autonomie en eigen kracht van vrouwen en families, meer dan bij leiding geven en de alwetende professional zijn. Ik deel graag mijn kennis, kunde en ervaring, maar ga er vanuit dat je zelf capabel genoeg bent om je eigen keuzes te maken. Dat jij prima in staat bent om een kind te baren hoe, waar en met wie jij wilt. Deze stijl van werken kan soms confronterend zijn en is daarom niet altijd wat iemand primair nodig heeft bij de begeleiding van haar zwangerschap en bevalling. Ik bespreek dit graag met je in ons kennismakingsgesprek. Vanuit deze visie heb ik voor mijn master onderzoek gedaan naar vrouwen die bewust 'unassisted' willen bevallen (dwz zonder zorgverlener aanwezig). Alhoewel het wellicht niet een keuze is die ik in alle gevallen zou adviseren, is het wel een keuze die ik respecteer en bereid ben desgevraagd te ondersteunen als back-up vroedvrouw. Daarnaast wil ik óók vrouwen helpen die liever de verantwoordelijkheid gedeeltelijk of helemaal bij de zorgverlener laten. Dit beschouw ik binnen mijn praktijk als 'zorg op maat' geven."

image-2015-10-162

Praktisch

"Meestal zijn er zo'n 20 vrouwen tegelijkertijd bij mij onder zorg. Dat varieert van stellen met kinderwens, tot kraamvrouwen en pasgeborenen. Gemiddeld begeleid ik 1 tot 3 bevallingen per maand. Daarnaast heb ik 1x per week spreekuur en bezoek ik de moeders en baby's die net geboren zijn. Ik begeleid alle mogelijke bevallingen (in bad, op de baarkruk, thuis, in een geboortecentrum of een ziekenhuis). Bij een bevalling op medische indicatie in het ziekenhuis, kan ik desgewenst aanwezig zijn als doula of baringscoach. Kinderwensspreekuur (of preconceptioneel advies) en moederschapsspreekuur (steun en begeleiding tijdens het eerste jaar als moeder) behoren ook tot de mogelijkheden."

image-2015-10-16

Voor niet-spoedeisende vragen is Michelle doordeweeks bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur. Voor spoedgevallen 24 uur per dag. In beide gevallen rechtstreeks via 06 - 246 100 46.

Mocht je in geval van spoed Michelle niet direct aan de lijn krijgen, luister dan het voicemailbericht af, waarop te horen valt wie je in dat geval kan bellen. Als diegene ook niet bereikbaar is, bel dan willekeurig wie van de anderen. Je vindt al onze rechtstreekse telefoonnummers op de pagina contact .

Meer over Michelle? Ze heeft ook haar eigen website. Voor een kort interview filmpje klik hier. En voor twee ervaringen van clienten klik hier en hier.

'Angst is als een onderstroom altijd aanwezig bij bevallingen. Angst maakt dat bevallingen mislukken en het leven mislukt. Angst ontneemt vrouwen hun kracht. Een toekomst gebaseerd op angst is geen toekomst' * Vraag je zelf telkens weer of wat je denkt en voelt en wilt voortkomt uit angst, of uit liefde...

* Hannah Dahlen, PhD, Associate Professor of Midwifery University of Western Sydney, Australia

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omdat wij bijna vol continue oproepbaar zijn voor bevallingen en andere spoedgevallen, nemen we soms een periode vrij om even helemaal bij te komen. In deze periode neemt degene die vrij is geen zwangeren aan die in die tijd uitgerekend zijn. Voor spoedgevallen en afspraken word je dan geholpen door één van de collega's.

Naast de reguliere verloskundige zorg die vergoed wordt door je zorgverzekeraar, geven wij ook extra begeleiding en coaching tijdens de zwangerschap en bevalling. Deze extra zorg wordt niet vergoed (bekijk hier de tarieven). Je kan een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien of onze manier van werken bij je past en wat de extra zorg inhoudt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren