Michelle ten Berge is zelf thuis geboren op 8 december 1970. Ze wilde al vroedvrouw worden sinds haar tiende, toen ze voor het eerst een natuurlijke geboorte op film zag. Na wat omzwervingen is ze uiteindelijk in 1998 afgestudeerd aan de Verloskunde Academie Amsterdam. Sinds januari 2006 werkt zij als caseload/solo vroedvrouw. Zie ook www.michelletenberge.nl.

Michelle neemt momenteel even geen nieuwe clienten aan ivm een sabbatical.


"Waar mogelijk probeer ik zwangerschap en geboorte te begeleiden op een wijze die aansluit bij de wensen en visie van de aanstaande ouders. Naast de basisopleiding verloskunde heb ik ervaring op het gebied van haptonomie, antroposofie en alternatieve / complementaire geneeswijzen. Ik beschouw mijn werkwijze als holistisch in de betekenis van 'kijken naar de hele mens en haar situatie'. Deze ervaring combineer ik met kennis uit wetenschappelijk onderzoek waarbij ik aan beiden een even groot belang hecht. In 2015 heb ik de Europese Master in Midwifery afgerond om te kijken hoe die twee elkaar nog beter kunnen aanvullen. Ik ben tevens verbonden aan de Geboortebeweging , een netwerk van ouders, zorgverleners en andere betrokkenen rondom de geboorte. Ook mijn eigen moederschap (ik heb 2 zonen) inspireert mij dagelijks in het werken met ouders en kinderen. Van mijn kinderen leer ik elke dag opnieuw hoe belangrijk het is om echt te luisteren naar de ander en vanuit zachtheid en liefde te reageren op alles wat zich aandient in het leven."

image-2015-10-163                  image-2015-10-164

Visie en achtergrond

"Al sinds mijn eigen opleiding tot verloskundige ben ik op zoek geweest naar een manier van werken die het meest aansluit bij mijn verlangen naar kleinschalige, persoonlijke zorgverlening in combinatie met samenwerking met anderen en ruimte voor een privéleven. Waar het werken in een groepspraktijk mij altijd veel ruimte geboden heeft voor voldoende vrije tijd en samenwerking met collega’s, heeft het nooit mijn behoefte aan kleinschaligheid kunnen bevredigen. Het alternatief, werken als solo vroedvrouw, heeft me daarentegen altijd tegengestaan vanwege de continue belasting en het gemis aan feedback, overleg met en steun van collega’s. Omstreeks 2000 kwam ik voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘caseload midwifery’. Een begrip dat ook van toepassing is op solopraktijken, maar breder is dan dat. Het gaat uit van het principe dat elke vroedvrouw haar eigen clienten heeft, of in elk geval daar de primaire zorgverlener voor is. Voor logistieke zaken, zoals praktijkruimte en assistentie wordt echter onderling samengewerkt. Ook bij ziekte, vrije tijd en vakantie kan er voor elkaar waargenomen worden.

In januari 2006 heb ik samen met twee toenmalige collega's vorm kunnen geven aan de eerste Nederlandse 'caseload' praktijk! Nadat ik in 2009 zelf moeder geworden ben, heb ik een jaar een babysabbatical genomen. In dat jaar ben ik me gaan orienteren hoe ik binnen mijn praktijk meer ruimte kan bieden aan holistische verloskunde (= de hele mens en omgeving mee nemen in de zorgverlening) en een meer intuitieve benadering van de komst van een nieuw leven. Hierin heb ik een enthousiaste partner gevonden in Bea van der Put, die ook mijn eigen bevallingen op deze wijze begeleid heeft. Haar ken ik al sinds mijn opleiding tot vroedvrouw. Als student en later ook als collega in het Geboortecentrum Amsterdam, heb ik veel van haar geleerd. Uiteindelijk is zij de vroedvrouw geworden die mij bij mijn eigen bevallingen geholpen heeft. In 2010 zijn we gaan samenwerken als caseloadvroedvrouwen. In 2011 hebben Nienke en Antje Martje zich bij ons aangesloten. In 2012 volgden Claudia, Caroline en Jolien en in 2015 Daniela. Het voelt heel rijk om met deze bijzondere groep (vroed)vrouwen samen te werken. Naast de standaard verloskundige zorg, willen we extra zorg geven aan ouders die de zwangerschap en de geboorte van hun kind bewust willen beleven. Ik vind het heel bijzonder dat mijn droom na 12 jaar is uitgekomen!

Mijn stijl van werken legt de focus op het versterken van de autonomie en eigen kracht van vrouwen en families, meer dan bij leiding geven en de alwetende professional zijn. Ik deel graag mijn kennis, kunde en ervaring, maar ga er vanuit dat je zelf capabel genoeg bent om je eigen keuzes te maken. Dat jij prima in staat bent om een kind te baren hoe, waar en met wie jij wilt. Deze stijl van werken kan soms confronterend zijn en is niet altijd wat iemand primair nodig heeft bij de begeleiding van haar zwangerschap en bevalling. Ik bespreek dit graag met je in ons kennismakingsgesprek. Vanuit deze visie heb ik voor mijn master onderzoek gedaan naar vrouwen die bewust 'unassisted' willen bevallen (dwz zonder zorgverlener aanwezig). Alhoewel het wellicht niet een keuze is die ik in alle gevallen zou adviseren, is het wel een keuze die ik respecteer en bereid ben desgevraagd te ondersteunen als back-up vroedvrouw. Daarnaast wil ik ook vrouwen helpen die liever de verantwoordelijkheid gedeeltelijk of helemaal bij de zorgverlener laten. Dit beschouw ik binnen mijn praktijk als 'zorg op maat' geven."

image-2015-10-162

Praktisch

"Meestal zijn er zo'n 20 vrouwen tegelijkertijd bij mij onder zorg. Dat varieert van stellen met kinderwens, tot kraamvrouwen en pasgeborenen. Gemiddeld begeleid ik 1 tot 3 bevallingen per maand. Daarnaast heb ik 2x per week spreekuur en bezoek ik de moeders en baby's die net geboren zijn. Ik begeleid alle mogelijke bevallingen (in bad, op de baarkruk, thuis, in een geboortecentrum of een ziekenhuis). Bij een bevalling op medische indicatie in het ziekenhuis, kan ik desgewenst aanwezig zijn als doula of baringscoach. Kinderwensspreekuur (of preconceptioneel advies) en moederschapsspreekuur (steun en begeleiding tijdens het eerste jaar als moeder) behoren ook tot de mogelijkheden."

image-2015-10-16

Voor niet-spoedeisende vragen is Michelle doordeweeks bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur. Voor spoedgevallen 24 uur per dag. In beide gevallen rechtstreeks via 06 - 510 550 99.

Mocht je in geval van spoed Michelle niet direct aan de lijn krijgen, luister dan het voicemailbericht af, waarop te horen valt wie je in dat geval kan bellen. Meestal zal dat Claudia of Bea zijn. Als zij beiden niet bereikbaar zijn, dan is dat een van de andere VIVE vroedvrouwen: Antje Martje, Caroline, Jolien of Nienke. Je vindt al onze rechtstreekse telefoonnummers op de pagina contact .

Meer over Michelle? Ze heeft ook haar eigen website. Voor een kort interview filmpje klik hier. En voor twee ervaringen van clienten klik hier en hier.

'Angst is als een onderstroom altijd aanwezig bij bevallingen. Angst maakt dat bevallingen mislukken en het leven mislukt. Angst ontneemt vrouwen hun kracht. Een toekomst gebaseerd op angst is geen toekomst' * Vraag je zelf telkens weer of wat je denkt en voelt en wilt voortkomt uit angst, of uit liefde...

* Hannah Dahlen, PhD, Associate Professor of Midwifery University of Western Sydney, Australia

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omdat wij bijna vol continue oproepbaar zijn voor bevallingen en andere spoedgevallen, nemen we soms een periode vrij om even helemaal bij te komen. In deze periode neemt degene die vrij is geen zwangeren aan die in die periode uitgerekend zijn. In die maand word je voor spoedgevallen en afspraken geholpen door één van de collega's.

Wij vragen een eigen bijdrage (bekijk de tarieven) voor de extra begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling. Je kan een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te zien of onze manier van werken bij je past en wat de eigen bijdrage inhoudt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren